COPFS, Ballater Street, Glasgow

The in-roof solar installation of the Crown Office, Procurator Fiscal’s Office provided Forster with the ideal opportunity to showcase their integrated roofing and solar service on a sensitive, fully operational building in central Glasgow.

An inspection of the roof was carried out prior to the solar installation and on consideration of its age and relatively short remaining life expectancy, a decision was made to incorporate the renewal of the entire 1,800m² roof covering into the project. As the roof structure was not designed to withstand the weight of natural slate, the existing slate-composite roof was stripped and 25,000 Redland Cambrian ‘Slate Grey’ tiles were fitted.

Black panels and an in-roof fixing system were selected to integrate and sensitively blend the solar arrays in with the new roof finish. A total of 96 (270Wp) panels were installed across the two most suitable roof panels. The clean, self-generated solar energy is providing power to the offices and helping to reduce the carbon footprint of the building.

During scaffold erection, out of hours working was incorporated into the programme to minimise the disruption to those working within this busy building. Also as the scaffold was being erected in close proximity to street lighting on an exceptionally busy public footpath, the street lighting had to be shut off during site operational hours.

The design and operation of the building restricted the positioning of hoisting equipment to a single location. This meant that additional time for handballing materials had to be accounted for within the programme of works.

Our high standards of health and safety were again required to ensure the safety of all involved and impacted by the works, including the HSE prosecutor, whose office was in this busy four story building.

Enquire about our roofing and integrated solar services
COPFS, Ballater Street, Glasgow COPFS, Ballater Street, Glasgow COPFS, Ballater Street, Glasgow

Subscribe to our newsletter

This field is for validation purposes and should be left unchanged.